În jurul Bradului

Încă de când ne-am dezvăluit povestea, aţi aflat că noi, cei de la Darlington, avem o legătură aproape intimă cu Crăciunul… Ideea din spatele Croitoriei de Flori a încolţit în preajma Sărbătorilor de iarnă, iar de Crăciun magazinul nostru arată ca niciodată!

Mereu l-am decorat cu plăcere, e drept, dar ambientul cordial şi cald al Crăciunului ne face să simţim mai mult de-atât; ne face să-l simţim „acasă”. Ba chiar am putea spune că odată cu Sărbătorile e şi aniversarea noastră şi astfel renaştem… în fiecare iarnă.

Deseori ne-am aflat în situaţia de a propune cadoul perfect pentru Crăciun şi, paradoxal, latura comercială pe care a căpătat-o sărbătoarea nu ne prea este pe plac. Sigur, încurajăm oferirea de cadouri (şi nu doar acum; cu cât mai spontane, cu atât mai bine!), dar dacă acestea nu vin „la pachet” cu sinceritatea şi apropierea pe care o merită, gestul devine zadarnic. Îşi pierde rostul, devine lipsit de sens. Şi nu doar gestul, ci toată ocazia în sine…

Până la acest răspuns, totuşi, se cuvine să ridicăm alte întrebări: „De ce oferim cadouri de Crăciun?”. Sau chiar „Ce e Crăciunul?”. Sau, de ce nu, „Ce simbolizează Bradul?”. Abia când vom fi înţeles asemenea aspecte şi vom pătrunde în esenţa a ce înseamnă Crăciunul, abia atunci vom alege cu respectul cuvenit cadoul… „perfect” pentru Crăciun. Abia atunci vom aprecia cu adevărat această sărbătoare şi tot atunci vom şti să le oferim un strop de bucurie celor dragi.

* * * * *

Originile Sărbătorilor de iarnă şi a Bradului împodobit se pierd cu mult în negura timpului. Ele predatează istoria scrisă şi existau cu mult înainte ca… Crăciunul să devină Crăciun. Cu nume diferite în culturi diferite, toate se-nvârt în jurul unei anumite date calendaristice: cea a solstiţiului de iarnă.

Atunci trece noaptea cea mai lungă din an şi tot atunci ziua începe să crească. Atunci începe soarele să strălucească şi să urce tot mai mult spre orizont; atunci Natura renaşte şi reînvie. Astfel începea cu adevărat primăvara şi, totodată, un nou ciclu anual: odată cu speranţa căldurii, a înverzirii, a revigorării lumii naturale. Şi ce alt simbol ar fi fost mai potrivit decât un arbore etern verde, unul care toamna nu-şi dezbracă frunzele şi pare să sfideze amorţeala din jur? De la Saturnaliile Romei antice la vechile tradiţii scandinave, solstiţiul de iarnă a fost dintotdeauna acompaniat de ramuri verzi – fie ilex, măslin, dafin, tisă, molid sau bradul de azi. Mereu vii şi verzi, frunzele lor simbolizau nemurirea şi vitalitatea la o sărbătoare a renaşterii vieţii.

Odată cu creştinarea, tradiţia Crăciunului nu doar că a păstrat esenţialul cutumelor trecute, dar le-a înviorat şi le-a conferit o însemnătate şi mai puternică – odată cu Nașterea lui Hristos. Astfel, dincolo de renaştere şi speranţă, Crăciunul sărbătoreşte – prin natura sa – însăşi VIAŢA. Este festivitatea şi aniversarea vieţii, a tot ce mişcă, trăieşte şi creşte.

* * * * *

Aşa am simţit şi noi an de an şi aşa ne-am pregătit Crăciunul, încercând să creem imagini ale vieţii, imagini care evocă şi sărbătoresc viaţa. Şi aşa ne-am împodobit Bradul.

        

Nu am fi vrut să ne folosim de un arbore tăiat; de altfel nici nu ar fi fost de ajuns. Am preferat să-l construim noi, din materiale naturale şi, evident, din florile dragi nouă. Am preferat să-l facem… viu.

Iar dacă ai observat, în treacăt, Bradul înflorit de anul trecut, care lumina şi dădea viaţă vitrinei, te invităm să vezi monumentul de anul acesta: o oază de verdeaţă în inima gheţurilor, aşa cum am găsit noi de cuviinţă să-l exprimăm artistic.

Dacă în acest an optezi pentru un brad natural, îţi recomandăm să împodobeşti unul direct în ghiveci, pe care să-l redai Naturii ulterior, plantându-l în grădină. Iar dacă încă nu ai găsit răspuns la „cadoul perfect”, sfatul nostru e să oferi ceva verde, ceva viu, ceva care exprimă ideea de viaţă şi care aduce Natura mai aproape de cei dragi. La urma urmei… despre asta e Crăciunul.

Marius VRÂNCIANU

Notă: Totalitatea imaginilor reprezintă produse din gama oferită de Darlington – Croitoria de Flori. Îi mulțumim lui Alexandru Drăgan pentru fotografii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *